Flatow, Gustaf Felix

flatow

Gustaf werd geboren in Berent op 7 januari 1875.

Hij verbleef in de oorlog In Driebergen-Rijsenburg maar zijn verblijfplaats is niet bekend.

Hij werd omgebracht in Theresienstadt op 29 januari 1945

Zijn echtgenote en een thuis wonend kind hebben de oorlog overleefd.

Gustaf bereikte de leeftijd van 70 jaar.

Gustav Felix Flatow nam in 1896 deel aan de eerste moderne Olympische Spelen die in Athene werden gehouden. Op de individuele turn onderdelen viel Gustav Flatow niet in de prijzen, maar als lid van de Duitse equipe won hij goud op de onderdelen rekstok en brug met gelijke leggers. Bij de Olympische spelen in Parijs in 1900 won Gustav Flatow geen medailles. Met Baron De Coubertin legde Gustav Flatow de grondslag voor de moderne Olympische spelen. Na zijn pensionering als turner, legde Gustav Flatow zich toe op zijn textielbedrijf.

Na de machtovername door de Nazi’s vluchtte Gustav Flatow naar Nederland. Hij vestigde zich op de Statensingel in Rotterdam. In de oorlog dook hij met zijn familie onder in een hotel in Driebergen, maar op 31 december 1943 werd hij gearresteerd. Zijn vrouw en een kind overleefden de oorlog.

In 1997 werd de Reichssportfeldstraße nabij het Olympisch Stadion van Berlijn omgedoopt in Flatowallee . In de Berlijnse wijk Kreuzberg is eveneens een Flatow-Sporthalle, waar een plaquette aan Gustav Flatow en zijn eveneens turnende neef herinnert. In 1996 gaf de Deutsche Post ter ere van het 100-jarig bestaan van de moderne Olympische Spelen een serie postzegels uit. Op één van de vier zegels staan Gustav Flatow en zijn neef.